Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ge vaderna lite kärlek med dessa tre knep

I SAMARBETE MED PULS&TRÄNING. Vadmusklerna utstår en enorm belastning när vi går, står och springer. Stelhet i vaderna är vanligt och kan leda till problem i andra delar av kroppen, bland annat fötterna. Så även om du inte tränar vaderna specifikt så kan det vara bra att ge dem lite extra kärlek i form av stretch och rörlighetsträning, eftersom de lätt blir spända och ansträngda. Detta är extra viktigt om du håller på med löpning, dans, hoppsporter eller andra former av idrott som har extra belastning på vaderna.

Så – vad ska du då göra? Här är tre knep jag brukar använda mig av:

1.Rulla vaderna
Detta är som en form av uppvärmning av vaderna, men du kan även göra det efter eller mellan passen. Det blir som en massage där du får igång blodcirkulationen ordentligt. Använd en foam roller, ju hårdare modell desto djupare effekt på muskeln. Det kan göra rejält ont om du har en del triggerpunkter i vaden, men försök att slappna av och härda ut smärtan så kommer den att avta, och den kommer att minska ju oftare du rullar vaderna. Du kan ha ett ben på rullen eller lägga det andra benet på det benet du rullar för extra belastning. Jobba från fotleden hela vägen upp till knävecket, gärna på insidan, mitten och utsidan av vaden och stanna lite extra länge på de ömma punkterna.

2016-10-15-14-03-46

2.Sitt på huk
Att sitta på huk är ett bra sätt att jobba med rörligheten både i vader, höfter och insida lår. Målet är att komma ner med hälarna i golvet, och hålla knäna i samma riktning som tårna. Du kan ta hjälp av en ribbstol, ett TRX-band eller annat där du kan hålla i dig om du känner att du håller på att tippa bakåt. Testa att göra detta några minuter varje dag och upplev utvecklingen!

2016-10-15-14-02-34

3.Stretcha vaderna
Vadmuskulaturen är tvådelad, och en muskel ligger lite djupare än den andra. Det är viktigt att stretcha båda och den yttre stretchar du genom att pressa ner hälen från ett trappsteg eller en låda, medan den djupare stretchas av att sitta på huk med ena knät i golvet och andra foten framme vid knät, och belasta låret med kroppstyngden.

Ta hand om dina vader och lycka till!

Text: Gabriella Picano

Detta är en sponsrad artikel från Puls & Träning 

Läs mer: 
Fler artiklar från Gabriella Picano här

Publicerad 20:54, 19 november 2016
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: